Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

Ev tozu akarlarından korunmak için evde hangi tedbirleri almalıyız?

 

Evdeki nem oranının artması ev tozu akarlarının üremesini arttırır. Bu nedenle ev içinde çamaşır kurutulmamalı, soba üstüne su ya da petek üstüne ıslak bez konmamalıdır. Çocuğun yattığı oda sık havalandırılmalıdır. Oda içi nem düzeyinin 40-50 arasında tutulmasına çalışılmaldır.

 

Evde duvardan duvara halı (halıfleks) olmamalıdır. Çocuğun yattığı odadaki halıların kaldırılması, evde mümkün olduğu kadar çamaşır makinesinde yıkanabilen tüysüz kilimlerin kullanılması daha uygundur.

 

Çocuğun yatak odasında kitap ve toz tutacak eşya bulunmamalıdır. Tüylü ve içi kumaş ya da yün doldurulmuş oyuncaklar kaldırılmalıdır. Kaldırılması mümkün değilse oyuncaklar haftada bir kez 60 derecede yıkanmalı veya haftada bir kez 24 saat boyunca buzdolabının buzluğunda tutulmalıdır.

 

Her hafta yastık kılıfları, çarşaflar ve nevresimler değiştirilmelidir. Yastık kılıfları, çarşaflar ve nevresimler her hafta, perdeler ise 3 ayda bir 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir.

 

Koltukların silinebilen deriden ya da plastikten olanı tercih edilmelidir. Koltuk ve kanepelerin baş ve kolların değdiği kısımları önce elektrik süpürgesi, sonra da nemli bir bez ile temizlenmelidir.

 

Ev tozu akarlarını öldüren akarisid adı verilen kimyasal toz ya da sıvı maddelerin etkinliği gösterilmemiştir.

 

Ev tozu akarlarından korunmak için yapmamız gereken en önemli iki tedbir hangisidir?

 

1. Çocuğun yatağı, yorganı ve yastığı ev tozu akarlarını geçirmeyen özel anti-alerjik kılıflar (doktorunuza sorunuz) ile kaplanmalıdır. Ev tozu akarlarına karşı önerilen önlemlerden en etkilisi budur.

2. Ev temizliğinde HEPA filtreli elektrik süpürgeleri kullanılmalıdır.

 

Polen alerjisi olanlar  hangi önlemleri almalıdır?

 

Polen alerjisi olanlar polen mevsimlerinde pikniklere gitmemeli, sık duş almalı, araçla pencere açık seyahat etmemeli,  dışarı çıkacakları zaman gözlük ya da yüz maskesi takmalıdır.

 

Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde cam-pencere açılmamalı; gerekirse ev içinde polen ya da HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanılmalıdır.

 

Küf alerjenlerinden korunmak için hangi önlemleri almalıyız?

 

Su sızıntıları tamir edilmelidir. Banyo ve mutfak sık sık havalandırılmalıdır. Ev içinde çamaşır kurutulmamalı, soba üstüne su ya da petek üstüne ıslak bez konmamalıdır. Küflü yüzey çamaşır suyu ile silinmelidir. Nem alma cihazları ile ev içi nem oranı %50’nin altına indirilebilir. Küf ve ev tozu akarlarını oda içine verebileceğinden klima kullananlar filtre bakımını aylık yaptırmalıdır. Mümkün olduğu kadar evde saksı çiçek bulundurulmamalıdır.

 

Hamam böceği alerjisinde hangi tedbirler alınmalıdır?

 

Hamam böceklerine karşı evlerdeki çatlaklar ve duvardaki delikler kapatılmalı, sızdıran musluk ve borular tamir edilmeli, yemek pişirdikten sonra hemen temizlik yapılmalı, açıkta kirli bulaşık ve yiyecek bırakılmamalı, çöp tenekeleri açık bırakılmamalı, gerekirse borik asit gibi kimyasal ilaçlar kullanılmalı ve komşuların da bu konuda tedbir almaları sağlanmalıdır.

 

Evcil hayvan (kedi/köpek) alerjisi olan çocukların evinde nelere dikkat edilmelidir?

 

Kedi, köpek alerjisi varsa bu evcil hayvanlar evden uzaklaştırılabilir. Hayvan uzaklaştırılamıyorsa yatak odasına sokulmamalı, hayvan haftada iki kez yıkanmalı, yıkanması mümkün değilse özel spreyler ile silinmeli, yatak odasında HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanılmalı, yatak, yastık ve yorgan kılıfları 60 derecede yıkanmalı, mümkünse ev tozu akarı alerjilerinde de kullandığımız özel antialerjik kılıflar kullanılmalıdır.