Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

 

Küf alerjisinin önemi nedir?

 

Küfler (mantar) hem mevsimsel hem de yıl boyu alerjik şikayetlere yol açarlar. Bazı insanlar polen alerjisi olduğunu düşünecek kadar ilkbahar ve yazın alerjik nezle şikayetleri yaşarken; bazı insanlar da yıl boyu oldukça dirençli astım şikayetleri ile başvurabilirler.

 

Küf alerjileri içinde en sık görülenler hangileridir?

 

Özellikle kuzey yarımkürede Alternaria alternata ve Cladosporium herbarum astım gelişimi ile en çok ilişkilendirilmiş küflerdir. Özellikle ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde olsa da, biz de Bursa ve çevre illerinde küf alerjilerine rastlıyoruz.

 

Alternaria alerjisi için astımlı çocukların yaz-sonbahar kabusu diyebilir miyiz?

 

Kesinlikle. Alternaria alerjisi tüm toplumda yaklaşık %4; alerjik bireylerde ise %20-30 oranında görülür. Özellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar sonuna  kadar sporları aracılığı ile hastalık yaparlar. Sıklıkla şikayetler polen alerjileri ile karıştırılır. Yaz ve sonbahar aylarındaki ciddi ya da ölümcül astım ataklarından ve yoğun bakım yatışlarından sorumludurlar.

 

Alternaria alerjisi olanlar hangi ortamlardan uzak durmalıdır?

 

Alternaria genellikle tarlalardaki bitkiler üzerinde, toprakta çürümüş bitkiler üzerinde,  gübre ve saman ile nemli ortamlarda daha çok bulunur. Polenler gibi ev içlerine girerler. Nemli ve sıcak evlerde daha çok bulunurlar. Ayrıca ev tozu akarları için de besin kaynağı olduklarından akar alerjisi olan bireylerin de şikayetlerini artırabilirler.

 

Ev içi küfler en çok nerelerde bulunur?

 

Ev içindeki %50 ve üstündeki nem küflerin üremesini artırır. Bodrum katları, pencere pervazları, banyo kilimleri, küvet delikleri, mutfak dolaplarının altı, duvar kağıtları, ev bitkilerinin saksıları, hava temizleyici ve nemlendirici aletler küflerin en çok bulunduğu yerlerdir.

 

Küf alerjenlerinden korunmak için hangi önlemleri almalıyız?

 

Su sızıntıları tamir edilmelidir. Banyo ve mutfak sık sık havalandırılmalıdır. Ev içinde çamaşır kurutulmamalı, soba üstüne su ya da petek üstüne ıslak bez konmamalıdır. Küflü yüzey çamaşır suyu ile silinmelidir. Nem alma cihazları ile ev içi nem oranı %50’nin altına indirilebilir. Küf ve ev tozu akarlarını oda içine verebileceğinden klima kullananlar filtre bakımını aylık yaptırmalıdır. Mümkün olduğu kadar evde saksı çiçek bulundurulmamalıdır.

 

Küf alerjilerinin aşı ile tedavisi mümkün müdür?

 

Alternaria alerjisi küf alerjileri içinde aşı tedavisine (alerjen immunoterapi) en iyi yanıt verendir.