Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

 

Polen alerjisi çeşitleri nelerdir?

 

Çimen polenleri, yabani ot polenleri ve ağaç polenleri olmak üzere üç ana gurup polen vardır. Genellikle çimen ve ağaç polenleri ilkbahar ve yaz aylarında şikayelere yol açarken; yabani ot polenleri ilkbahardan sonbahara kadar şikayetlere neden olurlar.

 

Bursa ili ve çevresi için en sık görülen polenler hangileridir?

 

İlkbaharın girişinde dışbudak ve  ardıç; ilkbaharda çınar, meşe ve çimen; devamında zeytin ağacı ve kestane ağacı polenleri bölgemizin en önemli alerjenleridir. Yabani ot polenlerinden sinir otu (Plantago) ve üzüm otu (Ambrosia) bölgemiz için önemlidir.

 

Polan alerjisi olan çocuklarda hangi şikayetler beklenir?

 

Öncelikle alerjik nezleye bağlı hapşırık, kaşıntı, akıntı ve burun tıkanıklığı; alerjik göz nezlesine bağlı gözlerde yanma, sulanma ve kaşıntı; alerjik cilt döküntüleri (kurdeşen) ve öksürük, nefes darlığı ve hışıltı ile giden astım şikayetleri görülebilir.

 

Polan alerjisi tanısı nasıl konur?

 

Hastanın şikayetleri dinlendikten sonra muayenesi yapılır. Burun içi mukozasının alerjik yapısı tanımızı kuvvetlendirir. Asıl önemli olan alerji deri delme testinde hangi çeşit polenlere alerjisi olduğunu tespit etmektir.

 

Polen alerjisi olanlar  hangi önlemleri almalıdır?

 

Polen alerjisi olanlar polen mevsimlerinde pikniklere gitmemeli, sık duş almalı, araçla pencere açık seyahat etmemeli,  dışarı çıkacakları zaman gözlük ya da yüz maskesi takmalıdır.

 

Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde cam-pencere açılmamalı; gerekirse ev içinde polen ya da HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanılmalıdır.

 

 

Polen alerjilerinin aşı ile tedavisi mümkün müdür?

 

Aşı tedavisine en iyi yanıt veren gurup polen alerjisi olanlardır. Hem iğne hem de dil altı tablet ile polen alerjilerinden kurtulmak ya da şikayetleri oldukça azaltmak mümkündür.(Bakınız: Alerji aşı tedavisi)