Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

Soğuk Ürtiker (Kurdeşen) Nedir? - Hastalıklar - Net Sağlık

 

Ürtiker (kurdeşen) nedir?

 

Ürtiker aniden başlayan, kaşıntılı, basmakla solan ve kısa süre sonra (24 saat içinde) kaybolup, vücudun başka bir yerinde tekrarlayan deriden kabarık kırmızı renkli döküntülerdir. Kurdeşen olarak ta bilinir. Ürtiker 6 haftadan daha kısa sürede iyileşirse “akut ürtiker”; 6 haftayı geçmesine rağmen haftada en az iki gün çıkmaya devam ederse “kronik ürtiker” adı verilir.

 

Anjioödem nedir?

 

Ürtikeri olan çocukların yarısında aynı zamanda cilt altı dokuda ödeme bağlı şişlikler görülebilir. Anjioödem adı verilen bu şişliklere en çok göz, kulak ve dudak çevresi ile el ve ayak bölgelerinde rastlanır.

 

Akut ürtikerin en sık nedeni nedir?

 

Çocuklarda akut ürtikerin en sık nedeni enfeksiyonlardır. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, kulak iltihapları, idrar yolu enfeksiyonları ve bazı viral enfeksiyonlar kurdeşene yol açabilir. Özellikle enfeksiyon tedavisinde kullanılan antibiyotikler de tek başına ürtikere yol açabilir ya da ürtikeri tetikleyebilir.

 

Akut ürtikerin diğer nedenleri nelerdir?

 

Besin alerjileri; hazır ve paketli ürünlerdeki tartrazin gibi boya, koruyucu ve katkı maddeleri; ilaç alerjileri ya da ilaç reaksiyonları; böcek sokmaları ürtikerin diğer nedenleridir. Tekrarlayan ve mevsimsel özellik gösteren akut ürtikerli çocuklarda başta polen alerjisi olmak üzere alerjilerin de sebep olabileceğini unutmamak gerekir.

 

Akut ürtiker geçiren bir çocuğa alerji testi yapılmalı mıdır?

 

Hayatında ilk kez ürtiker geçiren bir çocuğa alerji testi yapılmasına gerek yoktur. Ancak tecrübe ve bilimsel verilere dayanarak söyleyebiliriz ki farklı zamanlarda birden fazla ürtiker atağı tekrarlayan çocuklara; eşlik eden başka bir alerjik hastalık şikayeti ya da bulgusu olan çocuklara (bahar nezlesi, uzayan ve tekrarlayan öksürük ve bronşit, sık burun tıkanıklığı ve kulak iltihabı, egzema) alerji testlerini yapmak gerekir.

 

Akut ürtiker geçiren bir çocuğu ne zaman bir alerji uzmanı hekim görmelidir?

 

Klasik tedaviye rağmen 10 gün içinde ürtiker atakları kontrol altına alınamayan çocukları, ürtikere bağlı vaskülit  gelişen yani döküntüleri mor renkli hale gelen çocukları, ürtiker nedeni olarak besin ya da ilaç alerjisi şüphesi olan çocukları ve alerji testi yapılması gereken çocukları  bir çocuk alerji uzmanı değerlendirmelidir.

 

Kronik ürtiker nedir?

 

Altı haftayı geçmesine rağmen haftada en az 2 kez ürtiker atağı geçiren hastalar kronik ürtiker hastalarıdır. Akut ürtiker çocuklarda daha sık görülürken; kronik ürtiker ergen ve erişkinlerde ve özellikle kadınlarda daha sıktır.

 

Kronik ürtiker alerjik bir hastalık mıdır?

 

Kronik ürtikerlerin az bir kısmında alerjiye rastlanır. Kronik ürtiker otoimmün bir hastalıktır. O nedenle vakaların çoğunda belirli bir neden saptanamaz. Stres özellikle bu tip ürtikeri tetikler. Fiziksel sebepler (soğuk, güneş, su, titreşim, basınç, cildin çizilmesi) diğer kronik ürtiker nedenlerindendir.

 

Otoimmün kronik ürtiker tanısı için hangi test yapılır?

 

Otoimmün kronik ürtiker tanısı için hastanın kanından ayrılan serumunun kendisini kullanarak yaptığımız intradermal (deri içi) bir test olan otolog serum deri testini (OSDT) kullanırız.

 

Ürtiker tedavisi nasıl yapılır?

 

Akut ya da kronik olsun ürtiker tedavisinde öncelikle tetikleyen sebep uzaklaştırılır.

İlaç olarak antihistaminikler ve gereğinde kortizonlu ilaçlar kullanılır.İlaçlar bazı durumlarda iğne olarak bazı durumlarda da ağızdan kullanılırlar.

Kronik ürtiker tedavisi ise oldukça zor, uzun süreli, hasta-doktor iletişiminin iyi olmasını gerektiren bir tedavidir. Uzun süre ve yüksek doz ilaç kullanımı gerekebilir. Bu guruba giren hastalara omalizumab etken maddeli, cilt altı iğne şeklinde kullanılan IgE antikorlarını bağlayan bir ilaç kullanılır.