Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlaç alerjisi olan çocuklarda bulgular ilaç alındıktan ne kadar süre sonra başlar?

 

Besin alerjilerinde olduğu gibi bazı ilaç alerjileri IgE yollu olup, dakika ya da saatler içinde (72 saat içinde)  ani bulgular verebilir: Kurdeşen tarzı döküntü, şişme, kaşıntı, nefes darlığı, öksürük, hırıltı ve anafilaksi gibi. Bazı ilaç alerjileri de non-IgE yollu mekanizmalar ile gerçekleşir. Bu tip ilaç alerjilerinde bulgular 72 saatten sonra başlar. Bulguların görülmesi 3 haftayı bile bulabilir.

 

İlaç alerjileri için risk faktörleri nelerdir?

 

İlacın molekül büyüklüğünün fazla olması, sık aralıklar ile yüksek doz ilaç uygulanması, ailede ilaç alerjisi öyküsü olması, bazı ilaçlar için genetik yatkınlık olması sayılabilir. Ayrıca ilaç alerjileri kadınlarda erkeklere göre; erişkinlerde de çocuklara göre daha sıktır. Alerjik bir bünyeye sahip olmak ilaç alerjisi için ekstra bir risk taşımaz, ancak reaksiyonun daha şiddetli geçirilmesine neden olur.

 

En sık görülen ilaç alerjileri hangileridir?

 

Çocuklarda en sık görülen ilaç alerjileri antibiyotikler (özellikle beta laktam grubu dediğimiz penisilin ve sefalosporinler), ateş düşürücü-ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen vb), lokal ve genel anestezi ilaçları sayılabilir.

 

İlaç alerjilerinin tanısı nasıl konur?

 

İlaç alerjilerinin tanısında öncelikle iyi bir öykü alınır. Hastanın yaşı ve alerjik olduğu düşünülen ilaca gore deri testleri (prik, deri içi ve yama), kanda spesifik IgE testleri ve en önemlisi de doz arttırarak yapılan provokasyon testleri yapılır. Deri testlerinin tanıda bize en çok yol gösterdiği  ilaç alerjisi penisilin alerjisidir.

 

Lokal anestezi alerjisi için ne yapılabilir?

 

Daha önce lokal anestezik ilaç verilmesi sonrası alerjik reaksiyon şüphesi olan hastalara bir sonraki lokal anestezi öncesi test yaparız. İlaç ile önce deri delme (prik) testi, sonra cilt içi (intradermal) test ve sonrasında da lokal anestezik ilaç artan dozlarla cilt altı enjekte edilerek hasta gözlenir ve test tamamlanır.