Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çocuklarda en sık görülen besin alerjileri hangileridir?

 

Çocuklarda en sık görülen besin alerjileri inek sütü, yumurta, buğday, fındık-yer fıstığı, soya, balık ve deniz ürünleridir.

 

Besin alerjileri hangi mekanizmalar ile gerçekleşir?

 

Bazı ilaç alerjileri IgE yollu olup, dakikalar içinde genellikle ilk 2 saatte  bulgu verir. Anafilaktik besin alerjisi adını verdiğimiz bu alerjilerinde çocuk besini aldıktan sonra deri bulguları (kızarıklık, kaşıntı, kurdeşen), solunum bulguları (öksürük, nefes darlığı, hırıltı, astım krizi), gastrointestinal bulgular (karın ağrısı, kusma, ishal) ya da kardiyovasküler bulgular (baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı) görülür. 

Bazı ilaç alerjileri de non-IgE yollu mekanizmalar ile gerçekleşir. Bu tip ilaç alerjilerinde bulgular saatler ya da günler sonra başlar. Alerjik proktokolit bu grubun en sık görülenidir. İlk 4 aylık annes sütü alan bebeklerde görülür. Dışkıda çizgi ya da benekler halinde kan görülür.

Bazı besin alerjileri de hem IgE hem non-IgE yollu mekanizmalar ile gelişir. Atopik egzema ve gastrointestinal reflü hastalığı da bu gurubun en önemli tablolarıdır.

 

Besin alerjilerinin tanısı nasıl konur? Çocuğun hangi besine alerjisinin olduğu nasıl saptanır?

 

IgE yollu besin alerjilerinde deri prik testleri, canlı besinle prik to prik deri testleri ve kanda spesifik IgE testleri kullanılır. IgE yollu olmayan besin alerjilerinde ise yama (patch) testleri ve besin eliminasyon-yükleme testleri kullanılır (Bakınız: Alerji testleri)

 

Besin alerjilerinin tedavisi nasıl yapılır?

 

En önemli tedavi besinin çocuğun diyetinden çıkarılmasıdır. IgE yollu besin alerjileri, non-IgE olanlara göre daha uzun sürede iyileşir. İnek sütü alerjilerinin %90’ı 5 yaşına kadar iyileştiği halde, kuruyemiş ve deniz ürünü alerjilerinde iyileşme erişkin dönemini bulabilir hatta hayat boyu sürebilir.

IgE yollu anafilaksi ihtimali olan besin alerjili çocukların yanında adrenalin otoenjektörü taşımaları gerekir. (Bakınız: Anafilaksi)

 

Besin alerjilerinin tedavisinde alerji aşıları kullanılır mı?

 

Yıllardır besin alerjenleri ile immünoterapi çalışmaları devam etmektedir. Solunum alerjenleri (polen, ev tozu akarı, küf vb) ile yaptığımız aşı tedavisi gibi yer fıstığı (Arachis hypogaea) içeren alerjen tozu ile oral (ağız yoluyla) immünoterapi ilacı Palforzia ® Ocak 2020’de FDA tarafından 4-17 yaş çocuklar için onaylanmıştır.