Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

 

Atopik dermatit (egzema) hangi yaşlarda görülür ve belirtileri nelerdir?

 

Atopik dermatitlerin yaklaşık %50’si ilk bir yaş içinde; %70’i de 5 yaş içinde görülür. En önemli bulgusu kaşıntılı deri döküntüleridir. Döküntüler önceleri kızarık, ödemli ve nemli iken zamanla deri kuru, pullu ve kalınlaşmış hale gelir. Döküntüler ilk 1 yaşta kolların ve bacakların dış bölgelerinde ve yanaklarda iken; 1 yaşından sonra kolların iç kısımları, boyun, bilek ve dizlerin arka bölgelerinde belirgin hale gelir.

 

Atopik dermatitli çocuklarda besin alerjisi var mıdır? Bebeklere test yapılabilir mi?

 

Atopik dermatitlerin yaklaşık yarısında besin alerjileri saptanır. En sık görülen besin alerjileri yumurta beyazı, inek sütü, kuruyemişler, buğday ve deniz ürünleridir. Hem IgE hem de non-IgE yollu besin alerjileri görülebilir (Bakınız: besin alerjisi).

Bir aylıktan itibaren bebeklerde deri prik testi ve/veya kanda spesifik IgE testleri ile IgE yollu besin alerjilerinin tanısı konabilir. Böylece ek gıda döneminde ya da mama verildikten sonra bebeklerde ciddi alerjik reaksiyonların da önüne geçilmiş olunur.

 

Atopik dermatit tedavisi nasıl yapılır?

 

Öncelikle tetikleyen faktörler ortadan kaldırılmalıdır: Besin alerjisi varsa anne ve/veya bebeğe diyet verilmesi, ev tozu akarları için tedbirlerin alınması, terlemenin önlenmesi vb.

İkinci olarak deri nemlendirilmelidir. Çocuğun egzemasının ağırlığına, cilt yapısına göre banyo ve nemlendirici losyon önerileri yapılmalıdır.

Üçüncü olarak inflamasyonu azaltan kortizonlu ve/veyaveya kortizonsuz kremler kullanılır.Kortizonlu ilaçlar yedi gruptur. Her kortizonlu krem her hastaya kullanılmaz. Hangi kremin, vücudun hangi bölgesine, hangi dozda ve ne kadar süre ile sürüleceğini alerji uzmanı hekiminiz ayarlayacaktır.

Tedavinin geri kalan kısmı kaşıntının azaltılması, egzemalarının üstüne binen bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarının tedavisi olacaktır.

 

Atopik dermatit için alerji aşı tedavisi kullanılır mı?

Evet. Beş yaş üstünde devam eden ve alerjen duyarlanması saptanan hastalarda aşı tedavisinin yararı gösterilmiştir.