Anasayfa

Hakkımda

Tedavi Alanları

Alerji Rehberi

Medya –Haberler

Randevu ve İletişim

 

Uzm.Dr.Gürkan KILIÇ

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve  Astım Uzmanı

Çocuk Gögüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Randevu ve İletişim

Bu site sahibi hakkında bilgi vermek amaçlı olup, sitedeki bilgiler hastalık tanı ve tedavisinde kullanılmak amacı ile hazırlanmamıştır. Bu bilgilerin tanı ve tedavide kullanılması ile ilgili sorumluluk ziyaretçiye aittir.Sitedeki yazıların tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden kopyalamak ya da kullanmak yasaktır.

Hakkımda

224 453 16 86 - 536 849 59 86

Tedavi Alanları

 

Alerji Rehberi

 

Medya-Haberler

 

 

Evke Mediloft-2 Esentepe Mevkii Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sok. No:5 D:1 16160 Osmangazi / BURSA

(Metro Bağlarbaşı - Esentepe Durağı Karşısı)

 

 

 

 

Alerjik rinit (nezle) sık görülen bir hastalık mıdır? Astıma dönüşebilir mi?

 

Alerjik rinit (nezle) sıklığı %10 ile %40 arasında değişen, erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da hayat kalitesini ve  okul hayatını ciddi oranda etkileyen bir durumdur. Astımlı hastaların yarısından fazlasına alerjik nezle eşlik eder. Ama daha da önemlisi alerjik nezleli çocukların yaklaşık %30’unda astım gelişme riski vardır.

 

Alerjik riniti olan bireylerde hangi şikayetler olur?

 

Ev tozu akarı, küf, evcil hayvan gibi yıl boyu alerjenlere duyarlılığı olanlarda burun tıkanıklığı ön planda iken; polen alerjisi olanlarda burun kaşıntısı, hapşırık, akıntı belirgindir. Yine polen alerjisi olanlarda alerjik konjonktivit (alerjik göz nezlesi) şikayetleri (gözlerde yanma, kaşıntı, akıntı) görülebilir.

 

Ağız solunumu yapılmasına bağlı sıklıkla ağız kokusu vardır.  Özellikle göz altı koyuluğu, burun üstünde yatay çizgilenme, çocuğun eliyle burnunu yukarı doğru (selam verir gibi) kaşıması dikkat çekicidir.

 

Ayrıca bazı hastaların özellikle sabahları, egzersizle ya da polen bulunan ortamda öksürük, hırıltı ve/veya nefes darlığı gibi astım düşündüren şikayetleri de olabilir.

 

Alerjik rinite  çocuklarda başka hangi hastalıklar eşlik edebilir?

 

Alerjik riniti olan çocuklarda geniz eti ve bademciklerin daha büyük olduğu gözlemlenir. Geniz eti büyüklüğü (adenoid hipertofisi) ve geniz etinin sık iltihaplanması nedeni ile alerjik rinitli çocuklarda uykuda nefes durması, yeşil burun akıntıları ve gece öksürükleri, ortak kulakta sıvı birikimi ve orta kulak iltihapları nedeni ile sık antibiyotik kullanımı görülebilir. Hatta geniz eti ve kulak tüpü ameliyatı olan bazı çocukların, ameliyat sonrası burun şikayetlerinin tam olarak düzelmemesi alerjik rinite bağlıdır.

 

Alerjik rinit tanısı nasıl konur?

 

Çocuğun burun içi muayenesinde alerjik rinite ait özelliklerin saptanması en önemlisidir. Hastaların çoğunda alerji deri testi ile alerjileri tespit edilir. Ancak bütün bulguları alerjik rinitle uyumlu olduğu halde gerek deri testi gerekse kan testlerinde alerjik duyarlanması saptanamayan hastalar da olabilir. Bu gruba lokal alerjik rinit adı verilir. Bu grupta burun içi alerjenlerin verilmesi ile yapılan nazal provokasyon testleri ve rinomanometrik ölçümler yapılır.

 

Alerjik rinit tedavisi nasıl yapılır?

 

Tedavi üç bölümden oluşur:

 

1. Alerjenden kaçınma

Alerji testinde saptanan alerjene (ev tozu akarı, polen, küf, evcil hayvan, hamam böceği vb) karşı ev içi ve dışında bazı tedbirler alınır. (Bakınız: Alerjenden korunma)

 

2. İlaç tedavisi

Alerjik rinit şikayetlerinin sıklığı ve ağırlığına göre ilaçlar seçilir. Antihistaminik şurup ya da haplar, burun içi kortizonlu spreyler ve montelukast içeren çiğneme tableti ya da granül ilaçlar en sık tercih edilenlerdir. (Bakınız: Alerji ilaçları ve yan etkileri)

 

3. İmmünoterapi (aşı tedavisi)

Alerjen önlemleri alınmasına rağmen yılda 3 aydan fazla ilaç gereksinimi olan, hayat kalitesini bozan şikayetleri devam eden 5 yaşından büyük çocuklara immünoterapi başlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, immünoterapi alerjinin seyrini değiştiren tek doğal tedavidir. (Bakınız: Alerji aşı tedavisi)